Na ongeveer 20 jaar is de toren van Bergambacht aan groot onderhoud toe. Het bestek is reeds eerder deskundig voorbereid door architect De Vaal. Gebruik wordt gemaakt van subsidie BRIM van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De opgave van de gemeente was toezien op kosten, kwaliteit en voortgang.
Torens hebben hun eigen dynamiek bij voorgenomen onderhoud: op grotere hoogte valt meer schade te verwachten, en exacte opname vooraf is niet altijd goed mogelijk. Eerder een beheersopdracht dus, dan ontwerpwerk. Met regelmaat komen deze werkzaamheden op het bureau voorbij.
De toren is laat-gotisch (tweede helft vijftiende eeuw), en heeft kenmerkend metselwerk met lichte spekbanden van (vooral) Gobertangesteen. In 1963 is de toren ingrijpend hersteld. Daarbij is de neogotische bekroning vervangen in een spitsdak. Pinakels zijn toen toegevoegd.
Het onderhoud bestaat uit herstel metsel- en voegwerk, controle van de Gobertangesteen, nalopen van het leiwerk (oude duitse dekking), verbetering looddetails, onderhoud kruis en haan, onderhoud uurwerk en wijzerplaten. Tot slot is ook de kerkhofmuur hersteld. Met TNO (Timo Nijland) en de RCE (Hendrik Tolboom) is vooraf een strategie uitgezet om minimaal natuursteen te vervangen, en maximaal her te gebruiken.
Met plezier hebben we geconstateerd dat het Stadsbestuur de restauratie op de voet gevolgd heeft. Daarnaast is het werk uitgevoerd in goede samenspraak met de Kerkelijke gemeente.
Ambachten:
- Natuursteen
- Uitvoeren rapport TNO
- Subsidie
- Leidekkerswerk
Overige partijen:
- Leiwerk Engelberts
- Klok en luidwerk Elderhorst